Zijn jullie Fred Vloo?

In de vroege zomer van vorig jaar was ik met camera, statief en Jan naar de haven van Rotterdam afgereisd om stockshots van containerschepen en de haven te maken.

Aangekomen op wat later bleek, een verkeerde plek te zijn kwam nog geen minuut nadat ik mijn statief had geplaatst een vriendelijke man naar ons toe en vroeg “zijn jullie Fred Vloo?”

Ik had nog nooit gehoord van Fred en vroeg hem wie Fred was. Hij vertelde mij al jaren regelmatig vanuit Driebergen naar de Rotterdamse havens te gaan om schepen te spotten. Net zoals een vliegtuigspotter maar dan van schepen. Fred, zo vertelde hij, maakt al jaren mooie video’s van de haven en schepen waarna hij deze deze op internet zette. Met veel plezier bekeek hij deze video’s en hoopte elke keer bij een bezoek aan de haven Fred een keer te mogen ontmoeten.

Jullie staan hier niet echt op goede plek, zei hij. Aan de overkant is een veel mooiere plek, maar dat is wel een eindje rijden. Vriendelijk als hij was wilde hij wel vooruit rijden om ons de spotplek te laten zien. Na een ritje van 25 minuten door het havengebied kwamen wij aan op een inderdaad erg mooie plek om de haven en schepen te filmen.

Smikkel-Inn

Smikkel-Inn

Weet je, zei hij, mochten jullie zin hebben in iets eten dan zouden jullie het best naar een restaurantje aan het eind van de kade gaan. Toen ik vertelde dat wij onderweg net de Smikkelhoek hadden ontdekt en besloten hadden daar te geen eten zei hij dat hij daar nooit naar toeging omdat het hem niets leek. Onderwijl hij dit zei stapte hij in zijn auto. Ik moet er weer vandoor. Veel succes met filmen en een fijne dag nog!

We bedankten hem vriendelijk voor de hulp en gingen direct nadat hij wegreed toch naar de maar Smikkelhoek. Aangekomen bleek de smikkelhoek niet alleen een perfecte locatie voor frikandellen en patat, maar ook een perfecte film locatie. Direct moest ik mijn camera in gereedheid brengen om een giga vrachtschip van Maersk te filmen voordat hij voorbij zou zijn gevaren.

Naast mij stond een spotter met een kleinere camera hetzelfde schip te filmen, enthousiast over de grote van het schip, de lichtval op het water en de mooie golven raakte wij aan de praat over het maritieme spotten. Kevin zei ik, terwijl ik mijn hand uitstak. Fred zei hij, en gaf me een hand.

Vlo? Zei ik. Dat klopt zei Fred.

Stock video haven Rotterdam

Stock video haven Rotterdam

2 thoughts on “Zijn jullie Fred Vloo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *