Online video: wat kost het nu echt?

Klaas-Aart Kok gaf in zijn artikel ‘Wat kost een video van 3 minuten‘ onlangs een aantal goede aanknopingspunten voor de productie van een online video. Uit de reacties onder het artikel bleek dat lezers behoefte hadden aan verdere concretisering van de tarieven. Vorige week gaf Peter van der Wijk in een ander artikel aan dat volgens hem budgetten minimaal op zo’n €10.000 zouden moeten liggen. Hoog tijd voor wat realisme.

Online video kost tussen €700 en €3000

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: vanuit mijn eigen praktijk als freelance cameraman & editor weet ik dat de meeste online videoproducties schommelen tussen de €700 en €3000, met uitschieters naar boven (voor producties met meerdere opname- en montagedagen en/of grotere crews) en naar beneden (een eenvoudig interview).

Diverse variabelen spelen een rol in de uiteindelijke prijsstelling, maar zo weet je als marketeer waar je ongeveer aan toe bent. Alles wat daar significant van afwijkt, heeft hetzij consequenties voor de kwaliteit (< €700) dan wel ontstijgt de meeste budgetten voor online video (> €3000).

Online budgetten liggen lager dan televisiebudgetten

Dit zijn hele andere grootheden dan we gewend zijn van televisie. Natuurlijk, als je 2 miljoen euro spendeert aan media, is het helemaal niet gek om een ton aan productie uit te geven. Online liggen de budgetten echter veel lager, eerder richting €50-100k voor een gemiddelde promoted videos campagne. Logischerwijs past daar een lager productiebudget bij. Het is vervolgens aan de creativiteit van de makers om binnen die randvoorwaarden te opereren.

Clapper board Klaas-Aart Kok gaf in zijn artikel ‘ Wat kost een video van 3 minuten ‘ onlangs een aantal goede aanknopingspunten voor de productie van een online video. Uit de reacties onder het artikel bleek dat lezers behoefte hadden aan verdere concretisering van de tarieven. Vorige week gaf […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *